Wat?

Sociaal ondernemen is ‘in’, maar wat is sociaal ondernemerschap? Wat zijn de kenmerken ervan? Welke kansen biedt het? Waar liggen de uitdagingen?

En: hoe meten we resultaten van sociaal ondernemerschap?

Sociale ondernemingen en ontwikkelingsorganisaties creëren waarde op het economische vlak,  in de sociale sfeer en op het vlak van milieu. De vraag is hoe deze organisaties en bedrijven (sociale) waarde creëren, hoe zij de waarde ervan kwantificeren en hoe zij deze communiceren met relevante stakeholders.  Vanuit bedrijfsmatig oogpunt, maar ook met het oog op verantwoording naar investeerders toe  wordt in toenemende mate gezocht naar adequate methoden voor het meten van maatschappelijke waardecreatie door sociale ondernemingen en ontwikkelingsprojecten.

In deze Context MasterClass gaan verschillende sprekers  in op actuele, relevante ontwikkelingen op het gebied van waardecreatie en impactmeting. Hierbij komen  vernieuwende methodieken aan bod, zoals de bekende Social Return On Investment (SROI).

De Context MasterClass vindt plaats op donderdag 19 september 2013 en biedt inspiratie en inzichten voor wie met waardecreatie aan de slag gaat, in praktijk of beleid.

Programma

De volgende sprekers zullen hun visie op het thema delen en met het publiek in gesprek gaan:

  • Dhr. Robert Foster (Co-Founder, Trainer en Senior Consultant, Red Ochre, UK) gaat in op waardecreatie en -meting in de bloeiende sector van sociaal ondernemerschap in de UK. Interessante ontwikkelingen zowel als uitdagingen komen aan bod. NB: deze lezing verloopt in het Engels; de overige programmaonderdelen in het Nederlands.
  • Dhr. Gert van Dijk (Professor Cooperative Business Administration and Management, Nyenrode Business Universiteit) presenteert een verdiepende lezing over sociaal ondernemerschap geplaatst in het breder internationaal kader van maatschappelijke en economische ontwikkeling.
  • Dhr. Pol De Greve (Partner en Senior Consultant, Context, international cooperation) zal inhoudelijk ingaan op de toepassing van SROI als instrument voor waardebepaling en als hulpmiddel in het management van de sociale onderneming.

De middag wordt op feestelijke wijze afgesloten met de publieke presentatie en aanbieding van de hernieuwde SROI handleiding, gepubliceerd door Context, international cooperation.

 Voor wie?

Deze MasterClass richt zich op managers en medewerkers van non-profit organisaties,  sociaal ondernemers en investeerders die zich verder willen verdiepen in de aanpak en kenmerken van sociale impactmeting en andere geïnteresseerden.

Wanneer en waar

Datum: donderdag 19 september 2013

Tijd: 14.00 – 17.00 uur (aansluitend een borrel)

Locatie: Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst (AAMU), Oude Gracht 176, Utrecht

AAMU is een particulier museum en ontvangt als sociale (culturele) onderneming geen structurele overheidssteun. Deelnemers aan de MasterClass kunnen voorafgaand aan de MasterClass het museum gratis bezoeken.

Geïnteresseerd?

Meer informatie over de Context MasterClass vindt u op de website www.contextmasterclass.nl. Hebt u vragen of wilt u zich aanmelden, dan kunt u een email sturen naar info@developmenttraining.org.

Deelname aan de Context MasterClass is kostenloos.

———

SROI training najaar 2013

In november 2013 organiseert Context, international cooperation in Utrecht een driedaagse training voor sociaal ondernemers en medewerkers van ontwikkelingsorganisaties. Tijdens deze training nemen de deelnemers kennis van SROI, zodat zij binnen het eigen werkterrein een begin kunnen maken met de toepassing van SROI.  Bovendien biedt deze training een platform om inzichten en ideeën omtrent impactmeting en de plaats van SROI binnen het bestaande M&E-veld te delen met anderen.

Meer informatie hierover volgt op de website van Context: www.contextinternationalcooperation.org.

———